Sunday, January 24, 2016

Festivaler i Edinburgh

Kulturellt är Edinburgh främst känd för Edinburgh Festival, trots att det egentligen är en serie av separata evenemang som löper från slutet av juli till början av september varje år. Den äldsta festivalen är Edinburgh International Festival som första gången hölls 1947. Den internationella festivalen koncentrerar sig på teaterproduktioner och klassiska musikframträden, med bland annat internationella regissörer och teaterbolag.

International Festival har under senare år minskat i både storlek och popularitet då Edinburgh Fringe startade. Edinburgh Fringe började som ett program med akter som har blivit en av världens största konstfestivaler i världen, med 1867 olika shower under 2006 på totalt 261 arenor. Komedi är idag det största inom Fringe-festivalen, med flera kända komiker.

Vid sidan av de stora festivalerna finns också Edinburgh Art Festival, Edinburgh International Film Festival, Edinburgh Jazz and Blues Festival, samt Edinburgh International Book Festival. "T on the Fringe", ett populärt musikevenemang under Fringe-festivalen, startade 2000, vilket ersatte de mindre Flux och Planet Pop-serierna. Tigerfest är en independentmusikfestival som gick samtidigt som Fringe 2004 och 2005, men flyttade till maj månad 2006.

Samtidigt som de stora sommarfestivalerna ockuperar den internationellt kända Edinburgh Military Tattoo på den öppna platsen framför Edinburgh Castle varje kväll, med orkestrar, föreställningar och som avslutas med fyrverkerier.

Edinburgh International Science Festival hålls varje år i april och är en av de populäraste forskningsfestivalerna i världen med flera erkända forskare och Nobelpristagare på plats i staden.

Källa: Wikipedia om Edinburgh

No comments: